Història de la Rosa Parks

Rosa Parks es va convertir en un important personatge històric quan l’1 de desembre del 1955, a la localitat de Montgomery (Alabama), va refusar d’obeir l’ordre de James Blake, un conductor d’autobús, d’asseure’s a la part del darrere del vehicle per tal de deixar lloc per als blancs (un mandat de les lleis Jim Crow). Parks va seure a la primera filera de la part posterior de l’autobús, a la secció específicament indicada per als blancs. Va ser arrestada, jutjada i sentenciada per la seva conducta, a més de desobeir un encarregat oficial.

La nit següent, cinquanta dels líders de la comunitat afroamericana encapçalats per l’aleshores relativament desconegut, Dr. Martin Luther King, pastor de l’església baptista de Dexter Avenue a la mateixa ciutat de Montgomery, Alabama, es varen reunir per discutir quines serien les properes accions que haurien de ser preses com a reacció a l’arrest de Rosa Parks.

El proper pas va ser el boicot del servei de transports públics de Montgomery. Tota la comunitat negra va boicotejar els autobusos públics durant 381 dies. Dotzenes d’autobusos públics varen romandre aturats durant mesos fins que la llei que requeria la segregació racial als autobusos públics va ser eliminada. Aquest precís fet va dur a moltes altres protestes contra aquesta segregació.

Amb el seu paper iniciant el boicot, Rosa Parks va fer que molts altres estatunidencs fossin conscients de la lluita pels drets civils. El Dr. King va escriure el 1958:

« L’arrest de la senyora Parks va ser el factor desencadenant més que la raó de la protesta. La raó es troba profundament implícita en el recompte d’injustícies similars. De fet, ningú pot entendre l’acció de la senyora Parks si no és adonant-se que hi ha un moment en què s’ha de dir prou, en el qual la personalitat humana crida “Ja no puc més”. »
— Martin Luther King, Stride toward freedom
El cas del 1956 va acabar amb la Cort Suprema dels Estats Units dictaminant que la segregació racial en el sistema d’autobusos era inconstitucional.

Tot seguit, Parks es va consolidar com una icona del moviment pels drets civils. Incapaç de trobar feina i davant el consell de la seva família, que patia per la seva seguretat personal, el 1957 es va traslladar a Hampton, Virgínia i d’allà a la ciutat Detroit, Michigan. Hi va treballar com a teixidora fins que va ingressar a l’oficina del representant John Conyers (diputat per Michigan), en què va treballar des del 1965 fins al 1988. Rosa Parks va seguir residint a Detroit fins a la seva mort, el 24 d’octubre del 2005, deguda a causes relacionades amb la demència progressiva que li havia estat diagnosticada l’any 2004.

Rosa Parks ha estat votada en un procés participatiu realitzat al març del 2010 a Palafrugell de dones que mereixen un carrer.

Font del text: https://ca.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks
Font de les fotografies: https://www.barbarafioreeditora.com/catalogo/libros/lautobus_de_la_rosa

A Tramoia tenim l’activitat Quines unes, elles!, al voltant dels àlbums il·lustrats, i aquesta corprenedora història està inclosa en la bibliografia dels contes que s’hi presenten. En vols saber més? Clica el següent enllaç: http://tramoiacultura.cat/portfolio_page/quines-unes-elles/

Rosa parks 1Rosa parks