Teló, llums, decorats, bastidors, estructures, escales, politges… La tramoia és el conjunt de mecanismes que configuren l’embolcall escènic en el qual té lloc una acció artística. En formen part també les activitats i processos que els donen vida, i sobretot l’equip humà que els pensa, els prepara, els fa anar, i (no menys important) els recull un cop acabada la funció. Engranatge invisible, ànima de l’espectacle, frontissa entre ficció i realitat, la tramoia és l’altre espectacle, aquell que s’escenifica entre bambolines, aquell que aspira a passar desapercebut, ja que de la seva discreció en depèn la màgia del muntatge visible.

 

A més de caixa escènica i engranatge al servei de l’art i la cultura, Tramoia Produccions Culturals vol ser una caixa de sorpreses, i per això es constitueix com a proveta per a l’assaig de fórmules possibles o, per què no, impossibles. Assaig i error, error i creació, creació i transformació. Tramoia s’aboca als maridatges i als adulteris entre llenguatges artístics, i alhora explora el potencial estètic i evocatiu de pràctiques pretesament prosaiques. Barreja i potineja, assumint el risc de l’imprevist i la sort de la serendipitat. Però no ho fa de qualsevol manera. Una tramoia pot ser un bon embolic, en efecte; però n’és un que està tramat amb enginyeria i treballat amb artesania. Perquè Tramoia és rigorosa però no rígida, compromesa però no casada, exigent però no intransigent.

 

Caixa escènica, caixa de sorpreses i… caixa de ressonància. Tramoia és superfície reverberant per a inquietuds estimulants i material conductor de creativitats agosarades. Ens ho creiem i ens la juguem. Perquè la cultura requereix convicció i atreviment. Així doncs, Tramoia és una aposta pels potencials de la quotidianitat i per destensar la sacralitat dels temples culturals del nostre temps, tot fent porosos els murs que ens n’allunyen.

 

Benvinguts a Tramoia Produccions Culturals. La funció és a punt de començar. Us preguem que activeu tots els vostres dispositius, inclosos els mòbils, i us acomodeu –o incomodeu- en actitud expectant. Afineu els sentits, atengueu els estímuls, i disposeu-vos a qualsevol cosa. L’equip tramoista operarà sigil·losament per tal que l’experiència us commogui.