VI Fòrum del Patrimoni Literari

El passat dia 18 d’octubre vam assistir a la sessió inaugural del VI Forum Patrimoni Literari 2016, organitzat per la Càtedra del Patrimoni Literari i celebrat al Centre Cultural La Mercè de Girona.

Arnau Pons va fer una ponència reflexionant i aportant conceptes de diversos autors sobre “L’art d’escriure“, motiu que donava nom al fòrum d’enguany. Arnau Pons va parlar, entre moltes altres coses, cadascuna més interessant, de l’ètica de la literatura, de la seva capacitat emancipadora, redemptora i alliberadora. De les relacions entre literatura i imaginació: “la imaginació pot ser la més aterridora de les llibertats humanes” si acaba amb la racionalització.

De la funció de la literatura “la literatura existeix pel bé de la humanitat”. Del fet de ser i esdevenir escriptors “l’obra fa l’home, l’home fa l’obra” o “escriure és fer visible el blanc de la soledat”. Va reflexionar sobre el llibre inacabat guardat en un calaix, sobre el fet d’esdevenir escriptors més enllà de la carrera, del reconeixement, de la indústria literària, i de la funció de l’escriptor: “l’escriptor no és un aristòcrata intel·lecte, un heroi que ha d’il·luminar al lector, sinó que ha d’esdevenir un subjecte incòmode, de qüestionament”.

Per clausurar l’acte, va viatjar fins a la idea del Conatus, d’Spinoza, referent a la literatura: “L’art d’escriure li permet a l’escriptor de persistir en el seu ésser (…). L’obra és viure’s una segona vegada, viure’s més (…). L’obra és, en definitva, una forma de sobreviure”.

Ja esperem, amb ànsies, que corri l’any i que torni a arribar la cita del VII fòrum del Patrimoni Literari.

 

VI Forum Patrimoni Literari 2016