Antenes. Connectant amb la cultura


Amb l’objectiu de promoure la participació cultural dels i les joves de la ciutat de Girona, el PECT amb la col·laboració de l'Oficina de Foment de les Arts de Girona va impulsar el 2022 una experiència pilot on les joves poguessin viure la gestió cultural des de dins, implicant-les en programacions culturals de la ciutat de Girona i el seu entorn territorial. Així va néixer Antenes, que vam coordinar des de Tramoia. El projecte va constar de dues fases:

En una primera, es va comptar amb la col·laboració de l’Eixida. Associació d’Agitació Cultural i Comunitària per elaborar un estudi sobre la participació cultural de les persones joves on es van identificar els factors que més incideixen en l’elecció de pràctiques culturals escoltant les seves propostes.

La segona fase va ser una experiència pilot des d’on s’establia un diàleg entre els equipaments i festivals de la ciutat amb les joves Antenes. Es van crear diversos grups de treball segons àmbits d’interès amb l’objectiu que les joves portessin a terme una programació cultural. Mitjançant el consum de propostes culturals i processos de mentoratge dels mateixos equipaments i festivals, cada jove Antena va poder experimentar tot el procés de gestió d’un esdeveniment cultural: conceptualització de la proposta, contacte amb l’artista, producció, comunicació, etc.
Es va comptar amb l’implicació de L’Estació Espai Jove, el Neu! Festival de música i altres altres, el Festival benèfic Girona en Moviment, el Festival MOT de Literatura, l’Auditori de Girona, el Museu del Cinema, el Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona, el Teatre Municipal de Girona, el Festival Z, Temporada Alta, el Tempo sota les estrelles i l’Associació Cultural la Volta.


Més enllà de la prova pilot, es va treballar amb la voluntat de consolidar un grup de joves a la ciutat de Girona amb qui els festivals i equipaments puguin continuar establint relacions i noves formes d’interacció. D’aquesta manera, el 2023 es va crear un nou grup de joves interessades en fer programació cultural, seguint el projecte a escala petita, únicament amb el suport de l’Ajuntament de Girona. L’1 de març de 2024 va tenir lloc la programació a L'Estació Espai Jove de Girona.

︎ l’Instagram @somantenes

︎  ︎ ︎