Literatura i violència masclista

Centre Cultural la Mercè
Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya



Des de Tramoia abordem el problema de la violència masclista amb diverses accions que tenen la literatura com a centre, i que ens proposen reflexionar sobre aquesta realitat des de múltiples perspectives. Creiem que la literatura és un instrument idoni per prevenir les violències i promoure la reparació i l’emancipació de les víctimes, perquè els llibres i les històries són un vehicle per repensar el món i una eina clau per a la transformació social.

L’objectiu és revisar el cànon i fer-ne una relectura crítica, introduint-hi nous elements d’interpretació i nous referents, femenins i feministes. Dones amb agència i veu per trencar els estereotips i reivindicar uns nous valors i unes noves actituds: el respecte i el reconeixement, l’alteritat, l’equitat, la inclusivitat, la solidaritat, l’empatia i la sororitat.

Aquesta línia de treball es concreta en tres projectes complementaris: el cicle de conferències Literatura i gènere:    una nova mirada a la literatura catalana organitzat al Centre Cultural la Mercè de Girona; el club de lectura Literatura i violència masclista, organitzat amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; i la proposta de Formació per la dinamització de clubs de lectura amb perspectiva de gènere, adreçada al personal de les biblioteques.


Aquest projecte es duu a terme amb la col·laboració de Teresa Iribarren, professora de la UOC i membre del grup de recerca GETCC; Montserrat Gatell, autora i presidenta de l'Institut Català de les Dones des del 2011 fins al 2016; Maria Àngels Cabré, escriptora, crítica literària i directora de l'Observatori Cultural de Gènere; i Adriana Bàrcia, escriptora, filòloga, escriptora i especialista en Aurora Bertrana i feminisme, entre d’altres.





Alguns dels nostres projectes ︎︎︎


︎  ︎ ︎