Marta Roma, Queralt Albinyana, Èlia Bastida i Leonor Falcón.


Gala Pont dibuixant en directe.


Gravació de l’acte feta per Girona Cultura TV

Moviments Bertrana
Moviments Bertrana és un projecte que segueix amb la línia de commemoracions de grans dones de la literatura encetada amb la Revetlla Roig. Consisteixen en conjunt d’actes d’homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana i creacions artístiques al voltant de la seva vida i obra que serveixin per posicionar-la en el debat contemporani i fer-la arribar a noves generacions.

Amb l’objectiu de reivindicar la seva diversa obra literària i les seves múltiples facetes, s’ha produït l’espectacle Les Bertranettes, un recorregut per la trajectòria musical d’Aurora Bertrana, com a violoncel·lista i jazzwoman, a partir de les seves memòries i al so d’un trio de jazz com el que va tenir ella. La dramatúrgia i interpretació de la peça és a càrrec de Queralt Albinyana i el trio el formen Marta Roma, Leonor Falcón i Èlia Bastida.

També s’ha encarregat a la il·lustradora Gala Pont una imatge gràfica que representi l’escriptora i les seves diferents i apassionants facetes: de viatgera, de músic i d’escriptora.

Una primera mostra de Moviments Bertrana s’ha pogut veure el 15 de setembre al Centre Cultural La Mercè, en col·laboració amb la Fundació Bertrana. Aquest acte va incloure una lectura comentada de diversos fragments de Bertrana sobre els premis literaris, llegits per Mercè Pons i Josefina Espinosa i comentats pels experts Mariàngela Vilallonga i Josep Maria Fonalleras. Txell Bonet va presentar i dinamitzar tot l’acte i Gala Pont va estar il·lustrant diferents facetes d’Aurora Bertana en directe. Després, es va poder gaudir de Les Bertranettes. 

Clica aquí per veure el dossier de l’espectacle.

Del Lyceum Club als espais no mixtes de la cultura va ser una conversa col·laborativa entre Montse Virgili, Col·lectiu FemArt, Núria Bendicho, Rosa Cerarols i la resta d’assistents a la llibreria La Carbonera. Partint de la recuperació de la memòria de la fundació del Lyceum Club Barcelona per part de dones com Aurora Bertrana, es van plantejar preguntes al voltant dels espais no mixtes en la cultura en el moment actual, quin espai hi ha per a les dones i les identitats de gènere dissidents en la cultura, a la nostra societat, què passa als espais artístics no mixtes, quines genealogies alternatives existeixen al món de l'art o com podem sortir del patriarcat creatiu.

Clica aquí per llegir la relatoria de l’activitat.Josep Maria Fonalleras, Txell Bonet i Mariàngela Vilallonga.


Mercè Pons i Josefina Espinosa.

︎  ︎ ︎