Marta Roma, Queralt Albinyana, Èlia Bastida i Leonor Falcón.


Gala Pont dibuixant en directe.


Mercè Pons i Josefina Espinosa.


Gravació de l’acte feta per Girona Cultura TV

Moviments Bertrana

Moviments Bertrana va néixer seguint amb la línia de commemoracions de grans dones de la literatura encetada amb la Revetlla Roig i va consistir en un conjunt d’actes d’homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana, així com també de creacions artístiques al voltant de la seva vida i obra amb la motivació de posicionar-la en el debat contemporani i fer-la arribar a noves generacions. La il·lustradora Gala Pont va ser l’encarregada de crear una imatge gràfica que representés l’escriptora i les seves diferents i apassionants facetes: viatgera, músic i escriptora.

Una primera mostra de Moviments Bertrana es va poder veure el 15 de setembre de 2022 al Centre Cultural La Mercè, en col·laboració amb la Fundació Bertrana. Aquest acte va incloure una lectura comentada de diversos fragments de Bertrana sobre els premis literaris, llegits per Mercè Pons i Josefina Espinosa i comentats pels experts Mariàngela Vilallonga i Josep Maria Fonalleras. Txell Bonet va presentar i dinamitzar tot l’acte i Gala Pont va estar il·lustrant diferents facetes d’Aurora Bertana en directe. Després, es va poder gaudir de Les Bertranettes.

“Del Lyceum Club als espais no mixtes de la cultura” va ser una conversa col·laborativa entre Montse Virgili, Col·lectiu FemArt, Núria Bendicho, Rosa Cerarols i la resta d’assistents a la llibreria La Carbonera. Partint de la recuperació de la memòria de la fundació del Lyceum Club Barcelona per part de dones com Aurora Bertrana, es van plantejar preguntes al voltant dels espais no mixtes en la cultura en el moment actual, quin espai hi ha per a les dones i les identitats de gènere dissidents en la cultura, a la nostra societat, què passa als espais artístics no mixtes, quines genealogies alternatives existeixen al món de l'art o com podem sortir del patriarcat creatiu.

Clica aquí per llegir la relatoria de l’activitat.

Una de les produccions que es van dur a terme i que encara gira actualment va ser l’espectacle Les Bertranettes, un recorregut per la trajectòria musical d’Aurora Bertrana, com a violoncel·lista i jazzwoman, per a reivindicar les múltiples facetes i la personalitat creativa i rebel de l’escriptora i músic. El guió es va fer a partir de les seves memòries i l’actriu i dramaturga Queralt Albinyana es va fer càrrec de la direcció teatral de l’obra i de la interpretació, juntament amb la també violoncelista Marta Roma, que en va fer la direcció musical, muntant un trio de jazz com el que Bertrana tenir ella, junt amb Leonor Falcón i Èlia Bastida.

Clica aquí per veure el dossier de l’espectacle.

Al 2023 ha seguit el projecte Moviments Bertrana gràcies a la col·laboració amb el CCCB en el marc del festival Kosmopolis, centrat en la literatura oceànica en aquesta darrera edició. Amb l’objectiu de donar a conèixer la cara viatgera d’Aurora Bertrana, vam produir una instal·lació junt amb Frau recerques visuals a partir dels seus diaris des d’alta mar rumb a la Polinèsia Francesa, on va viure durant 3 anys; de les seves posteriors memòries; i del llibre “Paradisos oceànics”. “Louqsor/Andròmede. Les imatges escrites d’Aurora Bertrana” és una creació audiovisual que mostra la capacitat descriptiva de l’autora posant de relleu la força de la paraula en l’obra d’aquesta, que transportava els seus lectors d’inicis del segle XX fins als llocs remots on viatjava i on va viure, amb una mirada analítica i conscient del seu privilegi. A més de realitzar una reflexió entorn la transformació del concepte de viatge des d’aquells dies fins l’actualitat.

La instal·lació es va poder veure durant els dies 28 i 29 d’octubre de 2023 al CCCB i va comptar també amb una mediació performativa per a guiar el públic dins l’obra.

Actualment la peça es troba disponible per a centres culturals, educatius o d’altres. Descarrega’t aquí el dossier de la proposta. 

 Projecció de “Loqusor/Andròmede” al Kosmopolis. CCCB, 2023 / CC BY-SA-NC Miquel Taverna









︎  ︎ ︎