Petites històries, grans dones

Aquest projecte va néixer el 2020, sota l’encàrrec dels museus de Barcelona i rodalies: Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny, la Fundació Miró, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Esplugues, el Recinte Modernista Sant Pau i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La petició era ben clara: posar en relleu les figures femenines de les seves col·leccions i visibilitzar-les a través de contes i narracions orals, amb petites històries que parlessin de grans dones. I així ho vam fer amb l’ajuda de l’actriu Meritxell Yanes.

A la primera edició, les històries creades ens van explicar les vides de:

la fotògrafa Colita, que va retratar la Barcelona i la gauche divine; la d’Adela Ramón, arqueòloga catalana exiliada a Mèxic; la gran Anne Bonny, una de les pirates més conegudes de la història; la col·leccionista d’art i agitadora cultural Gertrude Stein; la modista catalana Caroline Montagne; l’artista Nalini Malani i les seves instal·lacions; la “nena de Rússia” Roser Roses; la ceramista Angelina Alós; i l’etòloga Biruté Galdikas, entres d’altres.


El projecte va tenir una bona acollida i ja se n’han dut a terme 4 edicions. Aquí les dones protagonistes de cadascuna d’elles:

A la segona edició, el 2021, en pandèmia, les protagonistes van ser: Mara Dierssen, neurobiòloga especialitzada en Síndrome de Down; Kati Horna, fotògrafa anarquista; Mary Leakey, palentòloga i arqueòloga; Samantha Davies, navegant; Jacqueline Roqué, darrera esposa de Picasso; Pilar Villuendas, pintora i dissenyadora gràfica; Barbaformosa, ceramista; Adelita Lobo, artista membre del grup Amics de l’Art Nou (ADLAN); Gueraula de Codines, guaridora catalana.



Al 2022 vam convertir en contes per tota la famílies les històries de: la fotògrafa Pilar Aymerich; la científica i escriptora Judith Juanhuix; la pescadora Maribel Cera; la vídeoartista Pipilotti Rist; la dissenyadora Inma Bermúdez; l’arqueòloga subaquàtica Honor Frost; la restauradora de paper Montserrat Negre; l’infermera Adela Simon; i la investigadora Brigitte Baer.

Al 2023 vam conèixer: Anna Omedes Regàs, directora del Museu de Ciències Naturals; Roser Bru, artista visual; Jeanne Baret, botànica; Maria Picasso López, mare de l’artista; Marina Salazar, artista i dissenyadora; Carme Pinós, arquitecta i una de les tres dones Premi Nacional de Cultura; Paola Pivi, artista; Tecla Sala Miralpeix, empresària tèxtil.




La programació del 2024 serà la següent:

  • Dissabte 2 de març 17h. Museu Marítim de Barcelona. Judith Mas és una navegant i aventurera que el 2010 va decidir solcar el món a bord del JU, juntament amb la seva parella. L’aventura, que va durar nou anys, li va permetre convertir-se en una navegant experta, mentre descobria cultures i indrets meravellosos d’arreu del món.

  • Diumenge 3 de març  12h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Enriqueta Pons i Brun és una arqueòloga i prehistoriadora catalana que va donar impuls a la seva carrera investigadora com a conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona. Feminista abans de néixer, és ferma activista de la bona feina, difondre el coneixement dels nostres avantpassats i el respecte al nostre patrimoni.

  • Dissabte 9 de març 17h. Fundació Joan Miró. Helena Vinent és una artista que treballa amb formats tan diversos com el vídeo, la fotografia, el text, l'escultura, la performance o la instal·lació. La seva obra està travessada pel discurs crip-queer.

  • Diumenge 10 de març 12h. Museus d’Esplugues del Llobregat. Rosa Amorós és una ceramista i artista que ha dedicat tota la seva vida a explorar la creativitat a través de l’argila, el paper o la tinta.  La seva concepció escultòrica de la ceràmica ha estat reconeguda nacionalment i internacionalment.

  • Dissabte 16 de març 17h. Museu d’Història de Catalunya. Pilarín Bayés és una dibuixant prou coneguda. Amb el seu llapis sempre a la mà, ha creat un imaginari ben especial amb centenars de personatges, llocs i moments històrics. Ha publicat més de 350 Petites Històries, col·lecció de llibres en la que ha dibuixat la història de bona part de les poblacions de Catalunya per apropar-la als infants d’arreu del territori.

  • Diumenge 17 de març 12h.  Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Montserrat Pedreira, és directora del Grau de Mestre d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa. Tot i que no té un perfil científic va ser la ideòloga de l’espai i del model educatiu del Niu de Ciència del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

  • Dissabte, 23 de març a les 17 h, Museu Olímpic i de l’Esport. Daniela Terol és una jove skater catalana amb un reconegut palmarès de premis nacionals i internacionals. Actualment, es troba molt ben posicionada per a participar en els Jocs Olímpics de París 2024 en les proves d'skate.


Alguns dels nostres projectes ︎︎︎
︎  ︎ ︎